LAG-NM 1996


DRAMMEN, TOLLBODEN HOME HOTEL, 1-5. MAI
Dagbok fra Tromsøs innsats ..........



FINALE I NM I SJAKK FOR KLUBBLAG 1996
DRAMMEN 1. - 5. MAI , TOLLBODEN HOME HOTEL
av Jan Sigmund


Tromsø representerer i år igjen
Også i år ble det Tromsø som skulle forsvare Nord Norges ære i mesterskapet etter tidligere omtalt seier i den nordnorske sonefinalen. 8 spillere var tidlig om morgenen 1. mai klare for å fly ned til det store eventyret i Drammen. Vi hadde på spillemøte 17. april bestemt at lagets oppstilling skulle være i bordrekkefølge: Sven, Jon, Frode, Sverre, Pål, Trond, Thomas & Jan Sigmund. Sistnevnte var lagleder og kaptein med all makt til å ta ut det laget som var best egnet til enhver tid.

Glimrende bo- og spilleforhold
Førtsteinntrykket av hotellet var bra, og dette var et inntrykk som bare befestet seg mer og mer. Vi hadde både utmerkede spille og boforhold. Altså ingenting å klage på der. Etterhvert viste det seg at turneringsledelsen også var bra - så var det spillinga da!?

Ambisjoner om medaljer
Tromsølaget var ranket som nummer 6 før turneringa. Alt bedre enn dette ville jo selvsagt være bra, men det var helt klart at målsettinga vår var en plass på pallen! Vi har hatt gode sjanser tidligere år til å nå høyere, og laget fra Tromsø var sterkere og mer sulten enn noen gang på suksess. Denne gang var det at det skulle skje! Trekninga ble slik at vi fikk de beste motstanderne først;

Onsdag 1. mai: Bergens
Torsdag 2. mai: OSS 1, OSS 2
Fredag 3. mai: ASKO, Randaberg
Lørdag 4. mai: Trondheim
Søndag 5. mai: Tempo

Bergens, et realt tap
Onsdagen når vi kom fram stilte vi med Romsdal og Berglund på sidelinja mot et noe redusert Bergenslag. På grunn av eksamenskjør hadde de ikke med tre av sine mest sentrale spillere. Det ble et realt tap med 2-4. Mest imponerte Sven med sin nedsabling av IM Ivar Bern. Jon hadde også en skikkelig kampremis mot Erik Gullaksen som var meget solid. Thomas sto for den siste remisen på sjettebordet. Frode og Pål virket ute av slag, mens Sverre ble torturert i flere timer. Et realt tap for å si det slik.

OSS 1, faen så nære vi var
Torsdag hadde vi dobbeltrunde mot OSS-lagene, og nå måtte vi slå til om det skulle bli plassering som ønsket. Eldstemann Røyset og unge Berglund var ute på sidelinja mot OSS 1. Etter halvspilt match så det ut til at vi skulle gjøre tidenes match mot det aldrende laget fra hovedstaden. Sverre hadde banket melkekua til Tromsø, Ole Christian Moen i alle fasene av spillet.

Moen er melkekua vår ....
Dette var Moens fjerde strake tap mot Tromsø, så det spørs om han er å finne i lagoppstillinga til neste år mot Tromsø! Romsdal ble nedspilt av Roar Elseth, mens Robertsen nok fikk en heldig remis mot tidligere elitespiller og norgesmester Einar Hatlebakk. Vi hadde altså like mange poeng som favorittene når partiene gikk til avbrudd. (Faen ta disse hengepartiene!) I de tre gjenværende stillingene så det svært lyst ut. Sven hadde spilt et glimrende parti mot Espen Agdestein, men hadde nå en stilling litt i underkant - men likevel innafor remisgrensen i følge analysene. Jon sto bonde over mot tidligere Norgesmester Sverre Heim, men vinstføringa kunne bli vanskelig. Frode derimot sto til vinst mot Ragnar Hoen. Vi ville altså vinne matchen! Trodde vi.......

OSS 2 banket vi lett!
Vi var høyt opp etter formidagens gode resultat og målet for denne matchen var helt klart: Mer ydmykelse for landets største klubb! Og det ble det: 4,5 - 1,5 til Tromsø er sifre som klart forteller hvem som var sjefer. Karlsen og Romsdal var tilskuere.

Hengepartier der alt gikk galt!
Og nå var det altså disse partiene mot OSS 1 igjen. Hva skjedde? Kort og brutalt fortelles dette.... Sven tapte, Jon vant ikke, og Frode vant heller ikke! Vi ble lange i fjeset, tapte matchen 2,5 - 3,5 og en del av piffen!

Asko og storseieren som ble til tap
Mot Asko på fredagen ville vi reise oss, og skulle vi kjempe om andreplassen måtte vi vinne denne matchen. Vi stilte med førstesekseren. Da partiene gikk til avbrudd på stillinga 2,5-2,5 hadde vi hatt flere muligheter til å punktere universitetslaget fra Oslo. Sven spilte et kjempeparti mot GM Rune Djurhuus, men maktet ikke å få mer enn remis ut av stillinga. Det skal jo sies at stormesteren forsvarte seg meget bra. Sverre overså en totrekker som ville ha innkassert hele poenget mot klassekampens sjakkspaltist, men måtte i likhet med Sven nøye seg med evigsjakk etter "unøyaktig" spill. Pål var i form igjen og banket sin motstander riktig godt. Frode viste fremdeles dårlig form og tapte. Trond maktet heller ikke å vinne mot en utflytta Bodøværing.

Flause i nytt hengeparti
Nå var det Jon sitt parti mot Atle Grønn som skulle avgjøre det hele. Alle analyser viste at dette skulle bli enkelt. Jon hadde en bonde mer i et springer - løpersluttspill, og teknisk vunnet stilling. Uforklarlig nok spilte Jon noe vi hadde sett på som dårlig under analysene, og tapte!! Dermed tapte vi nok en bitter match med knappest mulig margin, 2,5-3,5 Faen ta disse hengepartiene, de skulle vært avskaffet!!

Randaberg er gode - like gode som Tromsø!
Senere denne torsdagen, mens vi ennå trodde at Jon skulle vinne partiet sitt, sto Randaberg for tur. Randaberg har tatt tredjeplassen flere år på rad, og skulle vi klatre forbi dem var det klart at dem måtte vi slå. Noe betenkt satte lagleder inn førstesekseren ennå en gang - selv om han hadde tvil om formen til et par av lagets spillere. Resultatet ble til slutt 3-3, og var nok fortjent ut fra spillet som ble prestert.

Trondheim
Når femte runde skulle starte lå Tromsø på sjette plass, og det virket håpløst langt fram til de ledende lagene. Vi måtte ha hjelp av både sjakkgudninner og andre lag for å nå en plass på pallen. Derfor var det et noe desillusjonert lag som satte seg ned ved bordene mot Trondheim. Trondheimslaget var lavest ranket i utganspunktet, og hadde heller ikke overrasket så langt, to uavgjorte matcher mot Bergens og Tempo. Vi måtte bare vinne for å ikke dumme oss helt ut. Romsdal og Jæger sto over. Heldigvis vant vi matchen knepent med 3,5-2,5 og tabellen viste at vi med hjelp av OSS-lagene faktisk kunne nå vårt mål. Det betinget storseier for oss i siste runde, samt at OSS 1 banket Bergens oppskriftsmessig og OSS 2 vant eller spilte uavgjort mot Randaberg.

Drammen, ny storseier
Altså var mulighetene fremdeles tilstede før siste runde - og vi hadde noe å spille for. Vi stilte med samme mannskap som dagen før. Vi klarte vår del av jobben. Drammenslaget Tempo ble spikret fast på 7. plass med en solid 4,5-1,5 seier.

Opptelling av poeng
Bergens gikk ned mot OSS 1 med sifrene 2-4 og dermed var vi foran dem. Dessverre for Tromsø knuste Randaberg OSS 2 med hele 5-1, og dermed var sluttstillinga klar. Oslo Schakselskap var å finne i begge ender av tabellen. Førstelaget vant alle sine matcher, og var nok bare i tapsfare mot Tromsølaget. Derfor en meget fortjent seier til dem. På andreplass kom Akademisk, og det er bittert i ettertid å se at vi hadde bytta plass med dem om det ene hengepartiet hadde fått et logisk forløp.

Banning over hengepartier...
Faen ta disse hengepartiene... Randaberg ser ut til å ha fast abonnement på tredjeplassen, så også i år. Tromsøs fjerdeplass var i år god, men med bismak. Bergens hadde det nestbeste mannskapet på papiret, men havnet i år bare på femteplass. Trondheim klatret opp på sjetteplass ved å ta en overraskende seier mot ASKO i siste runde. Dermed ble det to lag fra østlandet på de to siste plassene - og ennå mer krutt i argumentet om at to lag fra Nord Norge hadde gitt lagfinalen høyere kvalitet. Hvor mange ganger skal vi bevise dette før vi får vår rett!?

Individuelle prestasjoner
Selv om Tromsølaget gjorde sin hittil beste prestasjon er det mer å gå på. Når alle spillere er i form er det ikke grenser for hvor høyt vi kan komme i et Norgesmesterskap. Det viste klart de forspilte mulighetene denne gangen. Neste gang når alle er i form ...... da.....!

Sven 3,5/7 50%
Jon Kristian 4/7 57%
Sverre 2/6 33%
Frode 1/5 20%
Trond 1½/3 50%
Thomas 3½/5 70%
Jan Sigmund 2½/3 83%
Total 22½/36 63%


For ordens skyld gjengir jeg tabellen her:

Nr Lag lp lp
1 OSS 1 14 29
2 ASKO 10 24½
3 Randaberg 8 22½
4 Tromsø 7 22½
5 Bergens 7 22
6 Trondheim 4 17½
7 Tempo 4 15½
8 OSS2 2 14½