Her kan du se hvor Tromsø Sjakklubb holder til. Det er lys i 
vinduet, og trolig spilles det Trompowsky der også :)  Foto: Jan S  

Her kjøper TSK sitt sjakkutstyr :)

 

 

TORSDAGER! 18.30: KLUBBKVELD Klubbens starter opp igjen 26.8.2010
Første TORSDAG kl. 18.00-19.30 hver måned: Klubbkveld for ungdommer
HVOR? I 3. etg. på Domusbygget i Stortorget 1.      Ringeklokke ved døra.

25/9 2010 Fra klubbmesterskapets andre runde i TSK
To runder er nå spilt i høstens klubbmesterskap i Tromsø Sjakklubb. 34 deltakere har til nå stilt til start. Ikke dårlig det! I teten sålangt finner vi tre spillere med full pott: Sverre Karlsen, Håvard M. Skagseth og Edit Machlik. Førstkommende torsdag spilles tredje runde. Inntil da, et lite tilbakeblikk på et av partiene fra andre runde i Partispalta. (gbh)

23/9 2010 Ny Partispalte
Første turnering i Tromsø Sjakklubbs nye tilbud til klubbens medlemmer ble avviklet i helga. Divisjonssjakken er i utgangspunktet tenkt å være Bergerturneringer med seks spillere i hver gruppe, fordelt etter omtrent samme spillestyrke. Deltakelsen i helga var imidlertid ikke så stor, med ni startende. Dermed ble det spilt ei trivelig Konradturnering i stedet. Les mer om denne i Partispalta. (gbh)

22/9 2010 Hyttetur for TSKU!
Hyttetur for alle sjakkspillende barn til BUL-hytta på Vågnes lørdag 25.-søndag 26. september. Gratis for barna, 50 kroner for voksne som vil være med. Avreise fra byen lørdag kl. 14.10. Sjakkspilling, lek i skogen og lørdagskos. Mer informasjon: Lena Halvorsen, tel. 41007040. Info-skriv her.(ml)

19/9 2010 Sjakkurs 1
FORTSATT PLASSER PÅ SJAKKURS 1 TIRSDAGER 17.30-18.30 OG ONSDAGER 17.30-18.30 I DOMUS-BYGGET.
BARE MØT OPP! (ml)

18/9 2010 Gunnar og Ulf Andersson
Gunnar er klar med ei ny sjakkspalte. Denne gangen omhandler den en av Skandinavias beste sjakkspillere gjennom tidene, Ulf Andersson. Gunnar kommenterer hele tre partier, og ikke minst viser han til et par gullkorn på nettet om Andersson. (ap)

16/9 2010 Divisjonssjakk denne helgen
Denne helgen arrangerer TSK en turnering etter en ny form.Turneringen er kommet i stand for å matche TSKs medlemmer mot jevn motstand. I første turnering blir de 6 øverst ratede (offisiell rating hos Rune Djurhuus) satt i øverste gruppe, de 6 neste i neste gruppe osv og det spilles Berger turneringer. Hvis deltaker-tallet ikke er delelig på 6 blir det en konradgruppe i laveste divisjon. Er det 20 som møter opp vil vi få tre divisjoner hvor eliteserien har 6 spillere, 1 divisjon har 6 spillere og 2 divisjon har 8 spillere. I konradturneringen vil man kunne møtes for andre gang kun i siste runde. I systemet vil man sikre seg en divisjonsrett. Den vil kunne benyttes kun i neste turnering. De 5 øverste i eliteserien har rett til å spille i eliteserien neste gang. Når de med rett til å spille i eliteserien er satt i eliteserien fylles den opp med de høyest ratede. Så fylles 2 divisjon opp med de som har rett til den divisjonen og så de høyest ratede som ikke er tildelt noen divisjon osv. Vinnerne av 1 divisjon og lavere får rettighet til å spille i en høyere divisjon neste gang.

Programmet for alle divisjonshelger:

1 runde fredag 19-24
2 runde lørdag 10-15
3 runde lørdag 17-22
4 runde søndag 10-15
5 runde søndag 16-21

13/9 2010 Ny partispalte fra Gunnar
Gunnar har en ny partispalte på lur, og denne gangen er det ungdommens bravader i det nylig påbegynte Klubbmesterskapet som settes under lupen. Samtidig får ni en liten sniktitt på en potensiell ny layout for TSK-sidene. (ap)

12/9 2010 3. dag, andre og siste rapport
Turneringen ble avsluttet med god innsats på tross av slitne hoder etter 3 dager med sjakk. Tromsø 2 fikk walk-over, Tromsø 1 tapte dessverre, mens kadettene fikk en overbevisende seier. Tromsø 2 endte som nummer 9 av 15 mens Tromsø 1 kom på 8. og fikk pokaler. Kadettene endte på 7. plass og gikk dessverre akkurat glipp av pokalene, men de er blitt så blaserte at de ikke tok akkurat det særlig tungt.

En stor takk til arrangørene som disket opp med pølser og potetmos spesielt til oss nordboere slik at vi fikk oss middag før vi hastet til toget.

Vi reiselederne takker ungene for en fin helg sammen med mange artige situasjoner og kommentarer.

Hilsen Hans-Henry og Roy.

12/9 2010 3. dag første rapport
Dagen startet kl. 7.15 med pakking før frokost kl. 8. De yngste jentene vil på senere reiser bli vekket en halv time før guttene og de eldste jentene må lære seg å stille vekkerklokka...

Fortsatt hard motstand, en seier, en uavgjort og ett tap i runde 5. Benjamin tok sitt livs første turneringsseier. GRATULERER!!!! Endre har også gjort en strålende turnering med 5 strake seire så langt. En runde gjenstår, da er det viktig at alle skjerper seg.

Hokksund viser seg fra sin beste side med strålende solskinn, en fin avslutning på helgen spesielt med tanke på årets tromsøsommer.

Hilsen Roy og Hans-Henry.

11/9 2010 2. dag til ende
Motstanden i parti 3 og 4 ble betydelig bedre, tidvis for god.  Disse rundene hopper vi over i stillhet og ser frem til morgendagen.  Endre er den som kan si seg best fornøyd hittil med rent bord hittil i turneringen.  De fleste andre må nok se at de kommer ut av turneringen med svekket rating hvis de ikke skjerper seg.  Stemningen er fortsatt veldig god og barna er vidunderlig å være i lag med.  Dag 2 ble avsluttet med felles pizzaspising før vi tar en tidlig kveld for å være klare til i morgen.  Vekking kl. 0715 på søndag for å være pakket og klar til frokost kl. 8.
(flere bilder fra pizzaspisingen er lagt ut på picasa)

11/9 2010 2. dag, første rapport fra barne- og ungdomslag
Strålende start på dagen.  Vi hadde fellesfrokost utendørs og pep-talk før vi gikk til turneringslokalet. 2. runde fortsatte like bra som 1. runde 2 seire og en uavgjort, glimrende innsats fra alle sammen! Martin G. Johnsen dro i
land uavgjort for kadettlaget etter en klasseavslutning. 3. runde har startet og nå begynner det å dra seg til med bedre motstand. Dette blir spennende.

Flere bilder ligger her.

Hans-Henry og Roy.

10/9 2010 Rapport fra NM for barne- og ungdomslag
Etter en lang reise kom vi endelig frem til Hokksund hvor NM i lagsjakk for barne og ungdomslag finner sted. Godt fornøyde barn ser ut til å stortrives på campingplassen, kun to blåveiser og en forstuet ankel så langt...

Resultatmessig en veldig bra start med 2.5 poeng av 3 mulige. Kampene ble feiret med hamburger i bakgården til Arbeidern. Koselige fellesmåltider har vi allerede hatt og starter morgendagen med fellesfrokost kl. 8, oala kl. halv
åtte. Vi gleder oss.

Hilsen Hans-Henry og Roy og alle barna.

10/9 2010 Klubbmesterskap med kjempeoppmøte!
Klubbmesterskapet i Tromsø startet opp på torsdag, og oppmøtet var særdeles godt! Hele 27 kropper fant veien til klubblokalene, og enda flere er ventet neste gang! Turneringsformen er en akselerert Konrad, noe som innebærer at man møter jevnbyrdig motstand på et tidligere tidspunkt enn vanlig. Torsdagens runde runde gav således mange spennende oppgjør og også noen litt uventetde resultater. Vi merker oss blant annet at Frank Remman slo klubbformann Jan Sigmund Berglund, John Joensen holdt Jon Kristian Røyset til remis og at Monika Machlik vant over Stein Berntzen. Fullstendig resultatliste finner du her. (ap)

10/9 2010 Partispalta - tredje utgave
Denne gangen kommenterer Gunnar et parti fra ACC mellom Kjetil Stokke og Zivile Sarakauskiene. (ap)

6/9 2010 Klubbmesterskapet starter kommende torsdag
Denne høsten forventes det at de beste i klubben stiller når klubbmesterskapet starter torsdag 9. september. Turneringa vil bli spilt over 9 runder, og en akselerert modell av Konrad vil bli spilt for å sikre jevnere motstand allerede fra begynnelsen. Meld deg på nå - vis de andre i klubben at du er med! Klubben trenger deg på klubbkveldene! (jsb)

5/9 2010 De eldste er eldst!
To gråhårede menn fra Hammerfest har gjort seg bemerket på de to første klubbkveldene, og har vunnet hver sin turnering.

Under velkomstlynsjakken som ble spilt over 15 runder var GM Lorentsen ett poeng dyktigere enn sine argeste rivaler. Geir Magne har vært til og fra i sjakkmiljøet, men i de siste 30 årene finner vi ganske få ratede sjakkpartier. Denne høsten har han tenkt å gjøre comeback. Så langt virker dette vellykket :)

Om det var fordi Geir Magne ikke kunne komme til siste klubbkveld, at det var duket for en annen voksen kar fra Hammerfest når vi arrangerte en hurtigsjakkturnering over seks runder får vi aldri vite. Jan Sigmund tok dete hele hjem.

Sist fredag arrangerte forøvrig Tromsø Sjakklubb en "seniorsjakkveld" der vi inviterte gamle klubbmedlemmer til hyggelig samvær i klubbens lokaler. Totalt var vi 9 stk, og spesielt artig var det å se Jørgen Schau Christiansen, Inge Waller Nilsen og Harald Kvanmo blant oss som har frekventert sjakklubben litt oftere. Neste veterantreff skal vi ha fredag 1. oktober. Mange har lovet å komme da. (jsb)

5/9 2010 Ny utgave av Partispalta
Gunnar er klar med neste utgave av partispalta. Denne gangen er det et hurtigsjakkparti mellom to gamle travere i Tromsø Sjakklubb som blir analysert. (ap)

1/9 2010 Tromsø Sjakklubb inviterer ALLE til idédugnad lørdag 4.9. kl. 14.00
Målet med dugnaden er at vi skal bestemme oss for hvor vi vil med TSK. Og selvfølgelig hvordan vi skal bringe klubben dit. Vi ser for oss at vi diskuterer tema som økonomi, rekruttering, sport, klubblokale og arrangement. Tenkt struktur er at vi fastsetter mål (hvor vil vi), strategier (hvilke veier skal vi velge fram mot målene) og tiltak (hva skal vi konkret gjøre innen hver strategi).
Dugnaden blir en prosess med stor takhøyde og rom både rolige og ville ideer. Det blir pizza på klubbens regning ca. mitt i prosessen. Vi møtes i Klubben (Stortorget 1) og er ferdig før det blir helt mørkt:-) (Styret)

31/8 2010 Gunnar ute med ny sjakkspalte!
Gunnar Berg Hanssen hadde i perioden 2006 til 2008 en utmerket sjakkspalte på disse sidene. Etter en velfortjent pause er han nå tilbake med ny spalte, denne gangen under den enkle og greie tittelen Partispalta. Her vil han med ujevne mellomrom kommentere partier som interesserer og inspirerer ham. I første spalte tar han for seg en klassiker. (ap)

25/8 2010 Tromsø Sjakklubbs Ungdom ønsker nye og gamle spillere velkommen til et nytt semester!
Høstens sjakkurs:
sjakkurs 1 mandager 18.00-19.00 på Stakkevollan skole (hovedinstruktør: Simon Pind Jessen)
sjakkurs 1 tirsdager 17.30-18.30 (hovedinstruktør: Ulf R. Hansen)
sjakkurs 1 onsdager 17.30-18.30 (hovedinstruktør: Audun Pedersen)
sjakkurs 3 mandager 18.00-19.30 (hovedinstruktør: Geir Lorem)
sjakkurs 7 tirsdager 18.30-20.30 (instruktør: Trond Romsdal)
sjakkurs 9 tirsdager 18.30-20.30 (instruktør: Gunnar Berg Hansen)
treningsgruppa onsdager 18.30-20.30 (instruktør: Frode Bull-Jæger)

Alle kursene, unntatt sjakkurs 1 mandager, foregår i klubblokalet på Stortorget 1 (Domus-bygget), og alle kursene, unntatt sjakkurs 3, starter i uke 36 (6., 7. og 8. september). Sjakkurs 3 starter allerede mandag 30. august. Hvert kurs (inkl. medlemskap i TSKU og Ungdommens Sjakkforbund) koster kr. 400, som betales til TSKUs konto 4750 12 20120 etter 2. eller 3. kurskveld.
Mer informasjon på telefon 97512990 (Christian) og 40220466 (Roy).

Oppstartsfest for alle torsdag 2. september 18.00-19.30 i klubblokalet:
- informasjon om høstens kurs og arrangementer
- sjakkspilling av forskjellig slag
- noe godt å spise
- foreldremøte
- rapport fra Landsturneringa (v/ barna)
- bli kjent med noen av instruktørene
- premieutdeling for forrige semester

Biblioteksjakken foregår hver lørdag 11.00-13.00 på Tromsø bibliotek. Første gang: lørdag 4. september (ml)

30/8 2010 NORDISK MESTERSKAP FOR JENTER
Rapport 3: Nordisk Mesterskap for jenter er avslutta og Norge reiste hjem med 2 pokaler i bagasjen. Jarani vant 4 partier og spilte remis mot klubb-venninne Maud i siste runde. En flott innsats som altså resulterte i 1. plass i klasse C. Lin Jin spilte et spennende siste-parti, var i tidsnød lenge, men vant og kapret dermed 2. plassen i klasse A etter favoritten Inna Agrest fra Sverige. Gratulerer til begge!

De øvrige resultatene ble: Maud 3,5 poeng (4.plass), Ingrid 3,0 poeng (4. plass), Elise 2,5 poeng (7. plass), Lisbeth 0,5 poeng (10. plass). Alle fikk smykke med stein fra Eyjafjallajøkull som deltakergave. Noen har altså god grunn til å være veldig fornøyd, mens andre nok har mer å gå på. Uansett har det vært ei trivelig lang-helg i Reykjavik. Mye sjakk, bading i Blå Lagune, nye sjakk-venninner, besøk i ambassaden og litt shopping. Det blei naturlig nok lite tid for spillerne til å se seg rundt.

2 av mødrene dro søndag på en sightseeing-tur til Geysir (varm kilde som spruter opp i lufta, i området er det flere varme kilder med damp med intens svovel-lukt), Gullfoss (foss med 32 meters fall ned i et smalt juv) og Tingvoll (her ble det islandske Alltinget stiftet + at her møtes den europeiske og den amerikanske jordskorpeplaten - noe som har medført dype kløfter i terrenget. Området er en del av en nasjonalpark som er på Unescos verdensarv-liste.). Island har generelt en veldig spesiell natur med bl.a. store områder med ”månelandskap” rundt Reykjavik. En tur til Island anbefales derfor. Se bilder her (naturbilder –egen link) Kanskje i kombinasjon med Reykjavik Open til neste år? Ennå flere bilder er lagt til (bf)

29/8 2010 NORDISK MESTERSKAP FOR JENTER
Rapport 2: Da er 3 av 5 runder unnagjort. Jarani har gjort en flott innsats og er den eneste av de norske jentene som er ubeseiret. Hun ligger nå på 2. plass etter ei svensk jente. Lin Jin har også gjort det veldig bra med 2,5 poeng, men ho var ikke fornøyd etter remisen i 2. runde. Ellers er status som følger: Ingrid og Maud 2, Elise 1,5 og Lisbeth 0,5.

I pausen mellom rundene var flere av spillerne en liten tur i sentrum og kikka. Vi bor ca. 3 km. utenfor sentrum og spillelokalet er 6-7 minutters gange unna. På veien er det en døgn-åpen mat-butikk, så det er lettvint og greit. Spillinga foregår i klubblokalet til Reykjavik sjakklubb, og mange norske klubber kan nok misunne dem et slikt flott lokale. 2 store spille-saler, flere mindre rom, kjøkken og generelt alle nødvendige faciliteter og med god standard. Det er til og med fliser i sjakk-mønster på wc!

Lørdag kveld var vi og det svenske laget, samt de islandske spillerne invitert til mottakelse/middag i den svenske ambassaden (den norske og den svenske ambassaden inviterte i lag). Ikke verst å bli satt sånn pris på. Det ble en trivelig kveld med passe blanding av høytid og en avslappa atmosfære. Alvoret bestod bl.a. i pene klær, håndhilsing på den svenske ambassadøren og den norske charge d’affaires (nestleder) da vi kom og dro, et par taler, store krystall-lysekroner, spising på tallerkener med den svenske kongekrona på, og signering i gjesteboka. Det ble servert kyllinggryte og ris (noe som sikkert var tilpassa alderen på gjestene), jentene og de voksne satt i grupper blanda på tvers av landene og vi ble dermed bedre kjent med hverandre. De islandske jentene hadde et lyn-kurs i islandsk, noe som medførte en del latter. Det er ikke bare bare å uttale Eyjafjallajøkull riktig! En opplevelse utenom det vanlige, og noe vi alle kommer til å huske lenge. Bildesiden er oppdatert. (bf)

28/8 2010 Sjakkhelg Deluxe!
Denne helgen er Tromsøspillere involvert i flere sjakkarrangement både i inn og utland. Som vi nettopp så er Elise Forså med i den norske troppen til Nordisk for jenter på Island.

Også her i landet er det to store sjakkbegivenheter i gang; Vadsøsjakken og Kristiansund GP. Siste har "innlagt" Arctic Securities Chess Stars som er en hurtigsjakkturnering der Magnus Carlsen og Vischy Anad er de store stjernene. I Vadsø spiller Pål Røyset, Gunnar Berg Hanssen, Leif Andreassen, Frank Prohl, Benjamin Arvola og Arnold Andreassen.

I Kristiansund er det Elise Sjøttem Jacobsen og faren Hans-Henry Jacobsen som er våre spillere.

Vi ønsker alle lykke til. (jsb)

27/8 2010 NORDISK MESTERSKAP FOR JENTER
Nordisk Mesterskap for jenter arrangeres i Reykjavik 27.-29. august. Turneringa skulle egentlig vært avholdt i april, men ble da stoppa av askeskyen. Nå er vi på plass på Island og er klare til å kjempe om poengene.

Norge stiller med følgende spillere:
Gruppe A: Lin Jin Jørgensen (Sevland) og Lisbeth Haugsvær (Masfjorden). Totalt 10 deltakere.
Gruppe B: Elise Forså (Tromsø) og Ingrid Øen Carlsen (NTG). 10 deltakere.
Gruppe C: Jarani Suntharalingham (OSS ) og Maud Rødsmoen (OSS ). 14 deltakere.
Johannes Kvisla er sjakklig leder og undertegnede er reiseleder. De svenske jentene er ratingfavoritter i klasse A og B, men bak dem er det relativt jevnt. Klasse C er ganske så åpen.

Oppladinga til første runde foregikk i Den Blå Lagune – Islands mest kjente severdighet. 8 grader i lufta og 40 grader i vannet! En flott opplevelse.

Maud, Jarani og Line Jin vant sine partier, mens Ingrid, Elise og Lisbeth tapte. Elise kom dårlig ut av åpninga og bukka kvalitet. Bilder her. (bf)

25/8 2010 Klubbtilbudet høsten 2010
Styret i TSK har lagt opp til en omfattende aktivitet denne høsten der både torsdager, fredager og flere helger tas i bruk for å gi et sjakktilbud som virkelig monner. Førstkommende torsdag (26.8) åpner dørene etter sommeren, og vi innbyr deg til velkomstlynsjakk som alltid. Uka etter, 2. september øker vi på betenkningstiden og spiller seks runder med hurtigsjakk, før selve klubbmesterskapet tar laus 9 september.

5 runder Berger
Flere av helgene denne høsten er fylt med sjakktilbud, og nytt av året er at vi skal spille noe vi har kalt for DIVISJONSSJAKK. Kort fortalt går det ut på at man spiller flere helger i seksmannsgrupper med opp og nedrykkssystemer. En utfyllende forklaring av hvordan dette fungerer kommer om litt.

Seniorkvelder!
Denne høsten har vi virkelig lyst til å å få de gamle sjakkspillerne som ikke har vært med i klubben på en stund reaktivert, og i løpet av fire fredager denne høsten vil vi invitere til seniorkvelder - første allerede fredag 3. september. Flere telefoner kommer til å bli ringt i uka som kommer for å motivere til å komme på denne første kvelden. Vi lover at dette skal bli trivelige kvelder med nogo attåt. :)

Møt opp tidsnok
På klubbkveldene ønsker vi å komme i gang noenlunde presis klokken 19.00 med spillingen, og oppfordrer de som vil delta i høst til å komme senest 18.55. Om du er forsinket må du gi beskjed på mail: tsk@tromsosjakk.no eller telefon/sms til turneringsleder: Øyvind Pedersen (jsb)

22/8 2010 Det koster lite å være aktiv
Årsmøtet i Tromsø Sjakklubb besluttet å øke kontingenten for 2011 fra kr. 800 til kr. 1000 (for de med høyeste sats). Samtidig besluttet årsmøtet at samtlige klubbturneringer dekkes av kontingenten. Dvs. at det ikke koster noe i tillegg å delta i disse turneringene. Styret besluttet i går at også høstens klubbturneringer skal dekkes av denne ordningen. Dvs. at det ikke vil koste noe for klubbens medlemmer å spille "interne" klubbturneringer.
(Kassereren)

Arctic Chess Challenge 31. juli - 8. august
ACC-sidene    Resultater    Rundeoppsett    Partier   LIVE    Partier-pgn    BBJ-Bilder
Arctic Blitz     Arctic Blitz premier

                                                                                                                                      

8/8 2010 ACC vunnet av Mikhail Kobalia
GM Mikhail Kobalia vant meget overbevisende sitt parti mot ratingfavoritt  GM Loek Van Wely og endte dermed opp på 7,5 poeng. GM Manuel Leon Hoyos spilte remis i siste runde mot GM Chanda Sandipan og fikk like mange poeng. Det var svært jevnt på kvalitetspoeng og ledelsen skiftet mellom Kobalia og Hoyos etter som partiene ble ferdig i turneringa. Til slutt var det den 32 år gamle russeren som  som hadde best kvalitet og ble kåret til vinner av Arctic Chess Challenge 2010. Sandipan ble nummer tre. Mer fra turneringa i dagene som kommer.

Vi ser her Bjørn Berg Johansen bilde av de tre beste i turneringa.

Vi minner ennå en gang om de som blogget fra turneringa;
Sjakkfantomet har laget tre oppslag.
Susan Polgar  fulgte oss daglig.
Tobias Pettersons blogg er utmerket.
Lars Grahn's flotte blogg inneholder daglige rapporter fra Kaj Engstrøm. (jsb)

8/8 2010 Gunnar og Frode med sterke prestasjoner i ACC
Både Gunnar og Frode har satt seg alvorlig i respekt under årets ACC. De har begge solide ratingprestasjoner på henholdsvis 2371 og 2359 før siste runde, og tatt poeng fra til sammen 8 tittelspillere. det har vært flere solide prestasjoner fra de 20 Tromsøspillerne som er med i turneringa og vi kommer tilbake til dette etter hvert. (jsb)

8/8 2010 Normer og normsjanser i ACC
Siste runde rett om hjørnet, og det er på tide å se om noen av spillerne i årets ACC kan oppnå titler eller napp.
FM Joachim Thomassen fra Norge har oppnådd sin IM-tittel siden han i denne turneringen har passert 2400 i elo såvel som oppnådd sitt femte napp.
Ralf Rehn, Finland trenger en remis for å få IM norm.
FM Hans Klip fra Nederland har fått sitt 3 napp, og kan sågar få sitt første GM napp med vinst!
IM Sam E. Collins, Irland trenger remis mot Frode Elsness for å ta GM napp
FM Frode Olav Olsen Urkedal, Norge blir IM ved vinst mot Dr. Holger Riedel (jsb)

7/8 2010 Loek Wan Wely leder ACC førs siste runde
GM Loek Van Wely har så langt innfridd sitt favorittstempel og leder turneringa med 7 poeng. Han har imidlertid følge av GM Manuel Leon Hoyos på samme poengsum, men dårligere kvalitet. Unge Hoyos er bare 21 år og må sies å være turneringas store overraskelse. Han har kun tapt et parti, og vunnet resten.

Vinneren av turneringa finner vi i denne gruppen på fem personer:

GM Loek Van Wely
 
  101 035 054 002 006 004 027 016 005
7,0
39,0
2842
GM Manuel Leon Hoyos
 
  091 081 073 001 047 029 006 004 003
7,0
36,5
2792
GM Chanda Sandipan
 
  110 011 034 009 014 016 004 019 002
6,5
40,0
2732
GM Bartosz Socko
 
  084 050 041 051 027 001 003 002 008
6,5
38,5
2763
GM Mikhail Kobalia
 
  090 036 031 013 022 024 015 018 001
6,5
38,0
2674

7/8 2010 9 land på 9 runder
Siden vi snakker om Loek. Han har virkelig spilt en internasjonal sjakkturnering, og har i løpet av turneringen fått spillere fra 9 forskjelliga land. Han har forøvrig sittet på førstebord 7 av de 9 rundene. Her hans imponerende spillekort i ACC:

Runde Resultat Motspiller Bord i-Elo Land
1
Jiri Houska 1
2
IM Kenny Solomon 1
3
IM Samy Shoker 1
4
GM Manuel Leon Hoyos 1
5
GM Emanuel Berg 1
6
GM Bartosz Socko 1
7
GM Levon Babujian 3
8
GM Julian Radulski 2
9
GM Mikhail Kobalia 1
TOTAL 7.0 / 88%   9 Partier   2488  

Og jeg glemmer ikke å nevne at vi har sett Loek på nesten alle sidearrangementene også! (jsb)

6/8 2010 Alle sidearrangementene gikk av stabelen som planlagt
Det er en form for risikosport å invitere til utendørs arrangementer 6 dager på rad i Tromsø. Været er jo mildt sagt ustabilt i Tromsø, og denne sommeren har vi hatt litt mindre sol enn normalt også.

Til tross for dårlige værprognoser før turneringa trengte vi heller ikke i år å avlyse noen av arrangementene. Været viste seg å bli bedre enn antatt og den store grillfesten på Nordgården gikk av stabelen fredag kveld i strålende vær. (se bildet til venstre som Beate Forså har tatt av sommernatten på Berg. Alle de ca 160 festdeltakerne så ut til å kose seg med fiskesuppe, gravlaks og grillmat.

I løpet av uka har vi altså arrangert fisktur til Hella, tre båtturer med innlagt fisking, byvandring, fjelltur, forelesning med Hans Olav og altså nå sist grillfest.

Vi sier oss fornøyde med det! (jsb)

5/8 2010 Arctic Blitz vunnet av Loek Van Wely
88 spillere kjempet om 8 premier på en total verdi av 10.000 kroner i løpet av noen sene torsdagstimer. Det var spennende helt til siste runde, men høyest rangerte Van Wely trakk til slutt det lengste strået og vant på kvalitet foran IM Helgi Dam Ziska. Begge hadde 7,5 poeng og kvalitetspoengene avgjorde. Ziska er siste års junior.

Det var imidlertid ikke tvil om hvem som var publikumsyndlingen, nemlig 13 år gamle Alexandr Bortnik. Han spilte jevnt med stormestrene, ingen tvil om det! Som vi husker vant han turen til Tromsø gjennom lynsjakkspill på ICC, og denne karen skal vi høre mer fra!  Resultater.   Premieringen. (jsb)

4/8 2010 Bartosz Socko alene på topp, møter Loek Van Wely i runde 6
GM Bartosz Socko er nå den eneste med fullt hus etter fem runder. Han er fjerderangert i turneringa og således en av de store favorittene til å vinne.

Det var for øvrig tydelig at mange på toppen i denne runden hadde adekvat motstand. På de 15 LIVE-brettene var det hele 10 partier som endte med remis. Turneringa er imidlertid jevn og hard, og den som forsøker å sikre seg med remis mot sine stormesterkollegaer i rundene som kommer vil trolig havne utenfor både pallen og premielista. Arctic Chess Challenge krever i år mer enn noen gang av GM’ene for å gå helt til topps.

Det er sannsynlig at den som til slutt stikker av med den aller jeveste premien er å finne i denne gruppa med spillere: 

GM Bartosz Socko
 
 
5,0
3146
GM Loek Van Wely
 
 
4,5
2836
GM Chanda Sandipan
 
 
4,5
2810
GM Ivan Ivanisevic
 
 
4,5
2798
GM Emanuel Berg
 
 
4,5
2805
GM Julian Radulski
 
 
4,5
2763
GM Mateusz Bartel
 
 
4,0
2603
GM Manuel Leon Hoyos
 
 
4,0
2641
GM Levon Babujian
 
 
4,0
2623
10 
GM Matthew J Turner
 
 
4,0
2613
11 
GM Monika Socko
 
 
4,0
2609
12 
IM Roman Khaetsky
 
 
4,0
2494
13 
GM Sergei Azarov
 
 
4,0
2569
14 
IM Aleksandar H. Wohl
 
 
4,0
2532

Vi merker oss også at fjorårsvinner GM Monika Socko trives godt her, og ligger godt til med 4 poeng og 2609 i ratingprestasjon. IM Aleksandar H. Wohl syklet seg oppover fra Trondheim. Det kan se ut til at dette har gjort ham godt.

De norske håpene for om å blande seg inn i hovedpremiekabalen ligger ennå godt til med 3,5 poeng. Mest imponert har vi så langt blitt av FM Kjetil Stokke som spiller meget god sjakk. Han ser ut til å stå godt i nesten alle partiene sine til tross for meget hard motstand. Han har nå spilt tre remiser på rad mot tre GM’er og får sin fjerde på stripe i 6 runde. Vi vil se han LIVE på bord 12 i morgen. Her er listen over de 15 øverste bordene.

1
1
GM Loek Van Wely, 4,5p
GM Bartosz Socko, 5p
4
2
5
GM Chanda Sandipan, 4,5p
GM Julian Radulski, 4,5p
15
3
10
GM Ivan Ivanisevic, 4,5p
GM Emanuel Berg, 4,5p
9
4
23
GM Levon Babujian, 4p
GM Mateusz Bartel, 4p
8
5
24
GM Monika Socko, 4p
GM Sergei Azarov, 4p
12
6
16
GM Manuel Leon Hoyos, 4p
IM Roman Khaetsky, 4p
43
7
49
IM Aleksandar H. Wohl, 4p
GM Matthew J Turner, 4p
20
8
2
GM Alexander Moiseenko, 3,5p
IM Helgi Dam Ziska, 3,5p
33
9
3
GM Mikhail Kobalia, 3,5p
IM Torbjørn R. Hansen, 3,5p
34
10
7
GM Yuri Drozdovskij, 3,5p
IM Bengt Lindberg, 3,5p
36
11
11
GM Vladimir Burmakin, 3,5p
IM Sam E. Collins, 3,5p
37
12
13
GM Zoltan Gyimesi, 3,5p
FM Kjetil Stokke, 3,5p
38
13
39
IM Bjørn Tiller, 3,5p
GM Vadim Malakhatko, 3,5p
14
14
17
GM Farid Abbasov, 3,5p
IM Jelmer Jens, 3,5p
42
15
45
WGM Natalia Zdebskaja, 3,5p
GM Marijan Petrov, 3,5p
18

Det mye juling på de lokale spillerne, men det er jo å forvente når vi har invitert til sjakkfest med mer enn 70 tittelspillere. Så vi liker det! Pål Røyset vant imidlertid mot IM Nora Dr. Medvegy, så innimellom slår vi tilbake. Det er for øvrig Frode Bull Jæger av spillerne fra Tromsø Sjakklubb som så langt har klart seg best. Han har 3 poeng mot sterk motstand, og småpene 2347 i ratingprestasjon. Frode har på sin vei allerede spilt remis mot to IM’er. (jsb)

3/8 2010 Oppdatering sidearrangement ACC:

Foredrag Hans Olav Lahlum 4.8: Vær oppmerksom på at i morgen klokken 20:30 vil Hans Olav Lahlum holde et foredrag på engelsk som heter: "USA, the World Society and the Presidents 1914-2010: From Woodrow Wilson to Barack Obama"
Se invitasjon her

Lynsjakk 5.8: Torsdag kveld klokken 20:14 starter en 9 runder lynsjakkturnering med garantert høy GM-faktor. Totalt premiefond 10.000 kroner!
Se innbydelse her

Grillfest på fredag 6.8: Det ser endelig lysere ut når det gjelder værmeldinger, så vi tar sjansen på å by på utendørs grillfest på Nordgård førstkommende fredag.
Les her hva som er i vente. (jsb)

3/8 2010 Vi starter opp med dag 4 i ACC:
På sjakkbrettene hardner det nå til, og etter gårsdagens runde er det kun 11 spillere som ennå har fullt hus. IM Frode Elsness er eneste nordmann, og forøvrig eneste IM på de første 8 brettene. Denne runden starter GM'ene for alvor å møte hverandre.

Sjakkfantomet har sitt første oppslag om turneringa. Vi ser at Susan Polgar  følger oss hver dag, og Erik Gullaksens skriver selvsagt også nyhetsoppslag som vanlig på sidene til Bergens. Tobias Petterson er turneringas mest trofaste og deltaker for femte gang. Også han har laget seg en blogg der vi får hans opplevelser av ACC. Lars Grahn's flotte blogg får førstehåndsinformasjon fra Kaj Engstrøm og her strømmer det jevnt ut nyheter fra turneringa.

Her er listen over de 15 bordene som vises LIVE i dag:

1
1
GM Loek Van Wely, 3p
GM Manuel Leon Hoyos, 3p
16
2
11
GM Vladimir Burmakin, 3p
GM Bartosz Socko, 3p
4
3
5
GM Chanda Sandipan, 3p
GM Matthew J Turner, 3p
20
4
9
GM Emanuel Berg, 3p
IM Frode Elsness, 3p
22
5
21
GM Anatoly Bykhovsky, 3p
GM Ivan Ivanisevic, 3p
10
6
23
GM Levon Babujian, 3p
GM Alexander Moiseenko, 2,5p
2
7
3
GM Mikhail Kobalia, 2,5p
GM Marijan Petrov, 2,5p
18
8
24
GM Monika Socko, 2,5p
GM Igor Khenkin, 2,5p
6
9
7
GM Yuri Drozdovskij, 2,5p
IM Luca Shytaj, 2,5p
26
10
31
IM Olivier Moor, 2,5p
GM Mateusz Bartel, 2,5p
8
11
13
GM Zoltan Gyimesi, 2,5p
IM Gediminas Sarakauskas, 2,5p
30
12
15
GM Julian Radulski, 2,5p
IM Torbjørn R. Hansen, 2,5p
34
13
17
GM Farid Abbasov, 2,5p
IM Sam E. Collins, 2,5p
37
14
14
GM Vadim Malakhatko, 2p
FM Kjetil Stokke, 2,5p
38
15
12
GM Sergei Azarov, 2p
FM Eric De Haan, 2p
54

Tromsøs to beste spillere har to poeng og skal møte hver sin IM i dag:

29
79
Gunnar B. Hanssen, 2p
IM Kenny Solomon, 2p
46
32
49
IM Aleksandar H. Wohl, 2p
Jon K. Røyset, 2p
80

I går var det ellers byvandring på sideaktivitetskalenderen, og her finner du en liten videoppdatering på Youtube fra den begivenheten. Det er Machauley som har laget videoene. (jsb)

2/8 2010 Klart for runde 3:
De to-tre første rundene i store åpne turneringer skal i teorien være transportetapper for de beste spillerne. Her spiller de mot ofte betydelig lavere ratede spillere, og skal vinne seg fram til de store slagene mot sine likemenn et stykke ut i turneringa. Som alle vet er teori og praksis to forkjellige ting, så av de 12 superstormestrene med minst 2600 i rating har allerede 3 måttet avgi poeng mot spillere de var forventet å slå.

Her er listen over de 32 spillerne som ennå har fullt hus i turneringa, og vi finner som forventet flere av de høyest rangerte norske spillerne blant disse. På de 16 høyeste bordene finner vi IM Espen Lie, FM Kjetil Stokke, FM Frode Urkedal, IM Bjørn Tiller og IM Frode Elsness. Som takk for at de ennå henger med blant de aller beste får de hver sin stormester å sloss mot i tredje runde. Alle deres partier vises LIVE.

1
25
IM Samy Shoker, 2p
GM Loek Van Wely, 2p
1
2
26
IM Luca Shytaj, 2p
GM Mikhail Kobalia, 2p
3
3
4
GM Bartosz Socko, 2p
IM Espen Lie, 2p
27
4
28
IM Israel Caspi, 2p
GM Chanda Sandipan, 2p
5
5
6
GM Igor Khenkin, 2p
IM Olivier Moor, 2p
31
6
30
IM Gediminas Sarakauskas, 2p
GM Yuri Drozdovskij, 2p
7
7
32
GM Thomas Ernst, 2p
GM Emanuel Berg, 2p
9
8
10
GM Ivan Ivanisevic, 2p
FM Frode Olav Olsen Urkedal, 2p
35
9
36
IM Bengt Lindberg, 2p
GM Vladimir Burmakin, 2p
11
10
37
IM Sam E. Collins, 2p
GM Zoltan Gyimesi, 2p
13
11
38
FM Kjetil Stokke, 2p
GM Julian Radulski, 2p
15
12
16
GM Manuel Leon Hoyos, 2p
IM Bjørn Tiller, 2p
39
13
20
GM Matthew J Turner, 2p
IM Mark Ferguson, 2p
41
14
43
IM Roman Khaetsky, 2p
GM Anatoly Bykhovsky, 2p
21
15
22
IM Frode Elsness, 2p
GM Heikki M.J. Westerinen, 2p
53
16
74
Kent Angskog, 2p
GM Levon Babujian, 2p
23

De 17 Tromsøspillerne har stort sett gjort det som forventet, og har vunnet og tapt etter "skjema". Et positivt unntak finnes, og det er Håvard Skagseths sterke remis i andre runde mot en mesterspiller med 700 rating mer enn ham selv..

1/8 2010 Andre dag ACC
Det detoneres stadig små bomber, og i dag vakte det størst oppsikt at Heikki Westerinen slo sin langt yngre og høyere rankede stormesterkollega Sergei Azarov. Det var ellers flere GM'er som måtte avgi poeng, og på andre siden av brettet satt det kvinner. Faktisk var det fire slike remiser.

I dag ble det også arrangert fisketur til Hella der ca 60 av deltakerne var å se langt utover kvelden.

Bjørn Berg Johansen er tilstede med kameraet der det skjer, og bildene hans fra turneringa finner dere her. Trolig kommer bilder fra fisketuren også snart. (jsb)

1/8 2010 Noen tall fra ACC: Blant de 164 deltakerne er det 21 kvinner. 16 av disse har Fide-titler. Fjorårsvinner Monica Socko er den eneste kvinne i feltet som er GM. 3 kvinner er IM. De 76 FIDE-titlene i ACC fordeler seg slik: GM 25, IM 25, WGM 5, WIM 4, FM 14, WFM 3

Ratingsnittet i turneringa er 2234, De 10 høyest ratede GM'ene har 2636 i ratingsnitt, mens GM-gruppen totalt har 2568. Det er forøvrig 12 GM,er med 2600+ .

Det er 61 spillere med over 2300 i internasjonal rating, noe som betyr at det blir 103 som skal fordeles i de tre ratingruppene. Det betyr 35 i ratingruppe 1, 34 i ratingruppe 2, og 34 i ratingruppe 3.

4 seniorer deltar i turneringa, ingen av dem er kvinner. Kvinner blir forøvrig seniorer det året de fyller 50, mens menn må vente 10 år til.

73 deltakere er fra Norge, noe som betyr at hele 91 spillere kommer fra andre land. 53 (58%) av av utlendingene kommer fra 7 (utgjør 20%) land, og her er det England og Sverige som har flest spillere med 10 hver. Nederland stiller med 9, Polen har 7, Ukraina og Tyskland 6 hver, mens Finland har 5.

17 spillere kommer fra arrangørklubben. 8 av disse er juniorer, 2 er seniorer. 7 av Tromsøspillerne har internasjonal rating. Halvparten av juniorene er jenter. Tromsøklubben Team Bjørnsen har 1 deltaker. (jsb)

31/7 2010 OBS! Trekning andre runde ACC
På grunn av problemer med en server i Hammerfest kan dere finne trekningen for andre runde på denne siden (jsb)

31/7 2010 Video fra første dag
Med oss på laget har vi år journalist Macauley Peterson, som jobber for chess.fm.  Han skal være her gjennom turneringa og vi viser hans første video her:

31/7 2010 Så ble det totalt 164 spillere i ACC 2010
Som forventet forsvant det noen påmeldte under siste opptelling, og det totale tallet ble 164. Disse spillerne kommer fra 36 forskjellige land.


På bildet ser vi fra venstre Jon, Edit, Endre, Lasse og Monika

Turneringa åpnet med at ungdommene Edit, Monika, Jon, Endre og Lasse spilte to musikkstykker. Det første var Norsk Dans av Grieg, før det svingte riktig godt av Måleselvhalling. Fabelaktig flott av disse unge sjakkspillerne, og de høstet stor applaus før fungerende ordfører Gunnhild Johansen åpnet turneringen offisielt.

Under her ser vi bilder av ordfører Gunhild Johansen, arrangør Jan S. Berglund og Turneringsleder Karl Johan Rist

For de aller beste gikk det som forventet, og kun en av stormestrene gikk på en smell i første runde. Det var Normund Mieses som tapte for unge Eric Vaarala, rated som nummer 101.

Turneringa har ikke hatt noen problemer, og LIVE-sendingene fungerte utmerket. Vi takker LIVE CHESS NORWAY for at de nok en gang leverer varene. Denne gang har Bjørn Berg Johansen med seg Terje Roer, og sammen kjører de ut femten brett fra hver runde. Den gode Bjørn leverer også bilder til oss fra turneringa. (bilder kommer) (jsb)

Savner du noe: sjekk vårt arkiv                                                             Sidene ble sist oppdatert 25.09.10

 


Turneringer i nærområdet:
Vadsøsjakken 27-29.8

Nyheter:
Bergens   ChessLiveRating
chessbase.com   TWIC
chessdom    Susan Polgar
Mig Greengard       

Blogger:
Sjakkfantomet   Magnus Carlsen

Joachim Solberg

Nyttig og bra:
NVGP   NRK Sjakk  sjakk.no
Nettavisen Sjakk  Runes Elosider


Nordnorske:
Harstad   Vadsø   Alta   Narvik

Våre samarbeidspartnere
Sjakkbutikken

TurneringsService
Hotte TS Arrangement


 

Grasrotandelen logo