30/11-2007 Espen banker IM - denne gangen i sjakkspalta
I niende runde av VM for ungdom plukka Espen med seg en meget fin seier over IM Wouter Spoelman. Med gode forberedelser i det engelske angrepet i Siciliansk fikk han motstanderen til å gå ned som en sekk. I denne ukas sjakkspalte ser Gunnar nærmere på dette partiet. (ap)

28/11-2007 Mager poenghøst i de to siste rundene
Tre tap i 10 runde, mens Espen og Benjamin remiserte i 11. og siste runde. Beholdninga ble dermed:

Nils 7,5 (13. plass)
Espen 6,5 (33. plass)
Benjamin 5,5 (81. plass)

Med unge og ambisiøse spillere betyr det nok at ingen nådde opp til forventninger både de selv og ratingtallene hadde før turneringa startet. Espen var noe lenger framme en forhåndsrangeringen, men ratingmessig blir det nok litt minus. Karene er imidlertid ennå unge, og nyttige erfaringer er nok høstet. Vi skal heller ikke glemme at de garantert har gjort trivelig og gode bekjentskaper med nye sjakkvenner. (jsb)

26/11-2007 Espen tok skalp, Nils spiller på førstebordet, og Benjamin vant også.
Alle de unge karene fra Tromsø gjør det så langt bedre enn forventet.

I følge ryktene overkjørte Espen IM'en - vi gleder oss til å høre hele historien og se hele partiet :) Espen har 21. plass, 24 plasser bedre enn rankingen ved starten av turneringa skulle tilsi. I morgen venter en supersterk FM med 2415 på niendebordet.

Også Benjamin tok en sterk seier med svart. Prestasjonen kryper opp til 2035. Belønningen for å vinne er å få spille mot en lavere ratet motstander selvsagt. Litt logikk må det da være :) Benjamin har nå en delt 61. plass - 10 plasser bedre enn forhåndsrankingen.

Nils har nå inntatt førstebordet med sin femte strake seier. Han ligger nå på delt førsteplass med sin motstander i morgen, Wang Chen fra Kina med 2311 i rating. I utgangspunktet var Nils ranket som nummer fire. (jsb)

25/11-2007 Nils opp på delt andreplass
Både Espen og Nils vant i 8. runde i VM for ungdom. Nils er bare 0,5 bak lederen og spiller på andrebordet i 9. runde. Espen møter en IM i morgen, og jeg tipper han tar en skalp :) Benjamin tapte dessverre og falt ned til 50%, og som takk for det får han en ennå høyere ratet spiller i morgen! Stå på gutter! (jsb)

25/11-2007 NM for ungdom
Årets NM for Ungdom er over og vi kan konkludere med at Nord-Norge har mange fine sjakktalenter (det viste vi fra før). Peter Flermoen sanka inn NM-tittelen selv med tap i siste runde. Det finnes visst ikke bunn i gutten hva angår appetitt på seire! Jon Fredrik (som spiller for Tromsø da Sortland er uten ungdomsklubb) var også helt i teten i den sterke C-klassen og endte med tredjeplass og 5,5/7 til slutt. Sterkt! For Tromsøs del ellers hadde vi ingen med i den absolutte tetstriden i år, men alle sammen gjorde pene prestasjoner. Størst poengfangst fikk Monika med 4 av 7 poeng. Se bildene som reiseleder Marianne Lund har knipset her.

Resultater etter sju runder for Tromsøs spillere:
Gruppe B: Vegard Stensen:     2,5 av 7
Gruppe C: Jon Fredrik Åsvang  5,5 av 7
          Elise Forså:        3,5 av 7
Gruppe E: Jon Machlik         3,5 av 7
          Aksel Sørbye:       2,5 av 7
Gruppe F: Edit Machlik:       3 av 7
          Monika Machlik:     4 av 7
(ap)

24/11-2007 Tre nye poeng til Tromsø i VM
Nå pågår det mye sjakk som vi liker å følge med på. Magnus spiller World Cup, de yngste i klubb og krets deltar i NM for ungdom og Benjamin, Espen og Nils har begynt å vinne partier i bøtter og spann i VM for ungdom. Vi har laget vår egen side der vi følger de sistenevnte tre unge menn. Nils har 5,5 av 7 og kan definitivt blande seg inn i tetstriden, mens Espen og Benjamin med sine 4 nok må jakte på hederlig plassering og artige partier. (jsb)

24/11-2007 NVGP - 26 turneringer beregnet
Flermoen, Arvola, Isaksen og Malin er unge representanter fra nord på topp-femlista fra NVGP (jsb)

24/11-2007 NM for ungdom
Deltagelsen fra Troms og Nordre Nordland krets er utmerket. 17 spillere fra Harstad, Narvik, Sortland og Tromsø er på plass, og poengsankinga er god. Harstads Peter Flermoen sikter seg inn på nok en NM-tittel, denne gangen i gruppe D. Etter fem runder står han med full pott. Han har dog ikke møtt sin kanskje sterkeste konkurrent til tittelen, Anders Thingstad, ennå. For Tromsøs spillere er også resultatene gode. Søstrene Machlik ligger godt an i Gruppe F med 3 av 4 poeng, mens resten ligger på 50% score (pluss/minus 0,5 poeng): Reiseleder Marianne har knipset noen bilder fra turneringen med mobilen som du kan se her.

Resultater etter seks runder for Tromsøs spillere:

Gruppe B: Vegard Stensen:     2,5 av 6
Gruppe C: Elise Forså:        3,5 av 6
Gruppe E: Jon Machlik         2,5 av 6
          Aksel Sørbye:       2,5 av 6
Gruppe F: Edit Machlik:       3 av 6
          Monika Machlik:     4 av 6
(ap)

24/11-2007 NM for ungdom
Turneringa er i gang i Fredrikstad. Troms og Nordre Nordland Sjakkrets stiller mannsterk med spillere fra Narvik, Harstad og Tromsø. Resultater finner dere her. Vi ønsker spillerne lykke til! (urh)

23/11-2007 En kikk på årets utgave av Tromsøsjakken
Forrige helg ble årets utgave av Tromsøsjakken arrangert, og i år tok Trond "the Grand Slam" i nord-norsk sjakk ved å vinne såvel Tromsøsjakken som Rallarsjakken og Harstad Open. I denne ukens sjakkspalte får vi se partier fra fra vinnerne av begge klassene samt nummer to i A-gruppa. (ap)

 Espen Forså, Ellen Carlsen og resten av gjengen spiller kort. Foto: Laila Arvola22/11-2007 VM - 5,5 i dobbeltrundene :)
I dag ble det spilt to runder i VM, og det ble absolutt brukbar poenghøst med 5,5/6. Nils har 4,5, mens Benjamin og Espen har klatret opp på 50% score. I morgen er det fridag, men på lørdag møter alle sammen igjen motstand de bør overvinne hvis man skal dømme etter ratingtallene. Laila har forøvrig sendt oss reisebrev nummer 2. Ser ut til at stemninga i laget er bra. (jsb)

21/11-2007 VM - 0 poeng til Tromsø

Null!! Alle gutta tapte i fjerde runde. Er det været, eller .... Bildet vi har fått fra lagkapteinen Laila forteller oss at i den norske leiren har de det nå uansett artig :)
I morgen torsdag 22.11 er det dobbeltrunde. For Tromsøs del blir det sikkert 6 poeng :) Ikke mist motet - det er 7 runder igjen.

20/11-2007
Gunnar i ferd med å vinne Klubbmesterskapet?
I kveld ble det spilt tre utsatte partier i Klubbmesterskapet, og her vant Gunnar mot Pål, Trond mot Øyvind og Simon mot Jan S. Gunnar har ett parti igjen og kan få 6, og samme poengsum kan Pål ende på, men har to partier igjen. Neste tirsdag spilles følgende partier i A-gruppa:
Øyvind Pedersen - Gunnar B. Hanssen
Trond Romsdal - Simon Pind Jessen
Jan S. Berglund - Pål Røyset
Deretter gjenstår det bare to partier før turneringa er ferdig. (jsb)

20/11-2007 1,5 poeng i VM
Benjamin tapte, Espen spilte remis og Nils vant kort oppsummert. (jsb)

19/11-2007 Første reisebrev fra VM
Laila plasserer oss midt i åpningskaoset i Tyrkia. Les

Ellers merker vi oss at trioen tok tre poeng mot antatt svakere motstand i andre runde. Mer her (jsb

19/11-2007 Bilder fra Tromsøsjakken/Tromsømesterskapet i skolesjakk


Beate Forså hadde med seg kameraet, og benyttet pausene fra kafédriften til å ta noen bilder av det som skjedde i helgen på Scandic. Flere bilder her (jsb)


19/11-2007
Espen, Benjamin og Nils startet opp i VM
Det ble kun 0,5 poeng i åpningsrunden i VM for ungdom som spilles i Antalya i Tyrkia i tidsrommet 17-29.november. Totalt 11 runder.

Tromsøs unge håp i turneringa er Espen Forså (U18), Benjamin Arvola (U14) og Nils Grandelius (U14), og vi vil på forskjellig vis følge dem i de 10 dagene turneringa går sin gang. Vi håper på bilder og reisebrev fra Benjamins mor Laila etter hvert, og vil her følge med på ratingprestasjoner og muligens bringe noen partier.

1. runde
Det ble kun 0,5 poeng på trioen i første runde, der det var Nils som sto for halvpoenget. Nils er rangert som nummer 4 i turneringa (Gutter 14 år) og vi bør ha stort håp om et resultat helt der oppe.
Espen og Benjamin spilte begge mot 2200-spillere og tapte. Espen er ranket som nummer 42 i klassen Gutter 18 år, mens Benjamin har utgangspunktet 68 i U14.

Mer her (jsb)

18/11-2007 Trond og Christian holdt til mål
Begge virket å ha alt under kontroll denne helgen. Fire seire og en avsluttende remis var det som skulle til for å stille konkurrentene i skyggen. Trond har med denne seieren tatt storeslem ved å vinne både Rallersjakken, Harstad Open og Tromsøsjakken samme året.

De fem beste i A-gruppa (14 deltakere)
Trond Romsdal M Tromsø
4,5
 
Mikael Rølvåg M Narvik
4,0
 
Pål Røyset M Tromsø
3,5
12,5
Magnus Aanstad 1 Narvik
3,5
11,0
Jon Fredrik Åsvang 2 Sortland
3,0
 

Christian Grundekjøn som tronet i B-klassen har ennå til gode å tape et langsjakkparti her i Tromsø, og han vant som han ville denne helgen. De seks beste i B-gruppa (19 deltakere)
Christian Grundekjøn 4 Tromsø
4,5
   
Janos Schaeffer 3
 
Tromsø
3,5
14,5
17,0
Eirik Nymo Isaksen 3 Alta
3,5
14,5
16,5
Magnor Pettersen 4 Narvik
3,5
12,5
 
Jarle Jakobsen 3 Harstad
3,5
11,5
 
Marius Fjellheim 3 Tromsø
3,5
11,0
 

Alle partier er lagt inn og finnes sammen med resultater og slikt.
Er du kun ute etter pgn-filene kan de lastes ned her: A   B   (jsb)

Mange er med i sin første ssjakkturnering Foto: Beate Forså18/11-2007 Tromsømesterskapet i skolesjakk
Totalt 29 barn var med denne helgen, og mange i sin første turnering. Vi bringer et par bilder og resultater her. (jsb)

18/11-2007 Mailadresser til medlemmer i Tromsø Sjakklubbs Ungdom
Ber om at alle medlemmer (foreldre) som så langt IKKE har mottatt mail fra TSKU om å sende mail til u-hansen@online.no Ta med informasjon om spillers navn, hvilket kurs han/hun går på , fødselsdato (behøves når vi skal melde medlemmet inn i Ungdommens Sjakkforbund) og adresse. (urh)

17/11-2007 Trond og Christian seiler opp i Tromsøsjakken
Trond Romsdal virker rett og slett i storform om dagene, og truer egentlig med å vinne det hele når to runder gjenstår. Han virker å ha full kontroll, og vinner sine partier overbevisende. Hans nærmeste utfordrere får også poeng, men underveis vipper det og det er ikke gitt hvor poenget havner, før det plutselig brått er avgjort. I morgen møter han stortalentet Peter Flermoen med hvit. Vinner storfavoritt Trond dette partiet er det ikke noen tvil. Jeg synes egentlig Trond også denne gang virker ustoppelig, men vi heier selvsagt alltid på ”The Underdogs” slik at spenninga holder seg også til siste runde. Selv om Øyvind, Tron, Pål og Mikael ligger et helt poeng bak Trond, så alt er ikke avgjort riktig ennå. Mye avhenger altså av utfallet av 4. runde. Spennende.

I gruppe B måtte ungguttene Jarle og Eirik begge bite i det sure eplet denne runden og dermed troner Christian Grundekjøn på toppen alene. Christian har hatt seg sjakkpause på fem år før han dukket opp i Tromsø Sjakklubb denne høsten. Også på klubbkveldene blir det mange seirer, så også i denne klassen vil jeg satse pænga på én superfavoritt. To runder igjen dog, mye kan skje..  Resultater A/B

I barneklassene er det mye artig sjakk: I det ene øyeblikket er hvit dronning over og har vinnende stilling, i neste øyeblikk er det matt på sisteraden som ikke sort ser fordi hun tar dronningen tilbake og dermed leder med både springer og bonde. Hvit på sin side bryr seg ikke så mye om det og jakter på alt som ikke rører på seg på dronningfløyen med sitt ene tårn, mens sort utrydder kollegaen og alle andre brikker på den andre siden av brettet. Når begge plutselig skjønner at det ikke er mulig å gjøre flere trekk fordi den ene tilfeldigvis står i sjakk matt blir begge veldig overrasket og glade fordi partiet omsider er over og kanskje en kake eller et stormløp bortigjennom korridorene venter. Barnesjakk er noe for seg selv.

Her er resultater etter seks runder der bare de beste sortert etter prestasjon/plutselig matt, resten av listen er alfabetisk. (jsb)

17/11-2007 To runder spilt, Trond og Øyvind på topp.
Det er kun to personer med fullt hus i A-gruppa etter at de to første rundene er unnagjort. Trond Romsdal og Øyvind Pedersen vil dermed møtes til toppoppgjør.

I B-gruppa er det foreløpig tre av forhåndsfavorittene som har til gode å avgi poeng. Eirik Nymo Isaksen fra Alta, Jarle Jakobsen fra Harstad og Christian Grundekjøn som for tiden er student i Tromsø har alle vunnet sine to første runder.

Barnesjakken kom i gang i dag med 29 deltakere, og mange har i dag hatt det artig med å spille sin første sjakkturnering. Det er 23 med i nybegynnergruppa, mens 6 mer erfarne spillere møtes for seg. Resultater der kun de tre beste i hver gruppe er plassert. Resten av feltet er sortert alfabetisk. (jsb)

17/11-2007 Tromsøsjakken i gang med 33 deltakere
Det ble som forventet mange favorittseiere i første runde av turneringa. I "voksenklassene" er det 33 spillere med, fordelt på 14 i A og 19 i B. Barnesjakken starter i dag klokka 11, og det ser dessverre ut til at det kun blir med barn fra Tromsø på denne. De to voksenklassene blir oppdatert kontinuerlig på denne linken. (jsb)

16/11-2007 Eliteseriestarten
Forrige helg var Tromsøs gutter og forsvarte byens ære i Eliteseriens tre første runder. Resultatene ble bare sånn høvelig, dog ikke helt helsvart. I denne ukens sjakkspalte ser Gunnar på TSKs innsats i Elitedebuten. (ap)

16/11-2007 VM for ungdom 17-29.11 (korreksjon)
Tromsø Sjakklubb har selvsagt tre spillere der nede - Nils Grandelius spiller også med :) Vi sier HEIA!! (jsb)

15/11-2007 VM for ungdom 17-29.11
To av Tromsøs spillere skal om få dager reise ned til Antalya i Tyrkia som Norges representanter i VM for ungdom. Espen Forså spiller i den eldste klassen: Gutter 18 år, mens Benjamin Arvola er vårt håp i Gutter 14 år. Laila Arvola er kaptein og reiseleder, men det ser ut til at også Simen Agdestein skal være med som "Ekstra Coach". Her er listen over den norske delegasjonen, sakset fra hjemmesidene til turneringen:
Rathan Raksha U- 12 Girls Invited Player
Oen Carlsen Ingrid U- 14 Girls Invited Player
Jorgensen Line Jin U- 16 Girls Invited Player
Oen Carlsen Ellen U- 18 Girls Invited Player
Botheim Tor U- 12 Boys Invited Player
Arvola Benjamin U- 14 Boys Invited Player
Waage Tofte Sondre U- 16 Boys Invited Player
Forsaa Espen U- 18 Boys Invited Player
Arvola Laila Captain Invited Coach
AGDESTEIN Simen Extra Coach Extra Coach
TOFTE Andres Acc. Person Acc. Person
Rathan Selvan Acc. Person Acc. Person
Botheim Bjorg Acc. Person Acc. Person
Stray Tonnesen Johan Acc. Person Acc. Person

Vi ønsker dere alle lykke til, og kommer nok til å følge spesielt "våre poder" gjennom turneringen. Er vi heldige kommer det et og annet reisebrev fra kapteinen også :) (jsb)

13/11-2007 Tre dager til Tromsøsjakken NVGP
Det er nå bare noen få dager til det braker løs på Scandic igjen. I skrivende stund er det påmeldt 31 deltakere. Foreløpig er det ikke registrert noen i de aldersbestemte klassene som starter sin turnering på lørdag. Her bør alle som lurer på om de skal delta synliggjøre sin interesse snarest. Snøballen må ha noe i bunn for å starte å rulle. (jsb)

11/11-2007 Det gikk ikke bedre mot SK 1911, tap med 4,5-1,5
Dessverre tapte også Tromsølaget den viktige kampen mot SK 1911, og dermed har vi ikke fått den starten vi kunne håpe på før helgens tre runder. Vi ligger på en delt 7. plass med to lagpoeng. Siden motstanden er så forskjellig for de enkelte lagene er det ikke videre gitt å sammenligne plasseringene. Bare OSS kom seg gjennom helgen uten å tape en match. Artig poeng at Tromsø slo SOSS som slo 1911, som igjen slo Oslo Vest. Bergenserne i Oslo slo både Bergens og Porsgrunn! Her er resultatlista etter første helg:
Pl Navn n-Elo i-Elo 1 2 3 Poeng Ind.p
OSS
2364
2377
09 08 06
6,0
11,5
1911
2202
2231
03 10 07
4,0
12,0
Oslo Vest
2284
2300
02 09 08
4,0
9,0
Moss
2224
2355
06 07 05
3,0
9,5
Asker
2318
2346
08 06 04
3,0
9,0
Akademisk
2200
2247
04 05 01
2,0
8,5
7-9 
Tromsø
2163
2287
10 04 02
2,0
8,0
7-9 
Bergens
2283
2324
05 01 03
2,0
8,0
7-9 
Porsgrunn
2285
2302
01 03 10
2,0
8,0
10 
SOSS
2130
2146
07 02 09
2,0
6,5

De individuelle resultater viser at det kun var Trond (2) og Pål (2) som innfridde i forhold til sin egen rating, og dermed ble det hardt å få lagpoeng i runde 2 og 3. I januar er det ennå bedre forventet motstand. (jsb)

10/11-2007 Tromsømesterskapet i skolesjakk
Parallelt med Tromsøsjakken blir som vanlig Tromsømesterskapet i skolesjakk avholdt. Også dette arrangeres på Scandic Hotell. Turneringen går over 11 runder lørdag og søndag 17.-18. november med betenkningstid 25 minutter per parti. Program og innbydelse kan leses her. (ap)

10/11-2007 Det ble tap mot Moss :(
Våre rapporter fra Eliteserien sier at det går mot nederlag mot Moss i andre runde av Eliteserien. TSK ligger under 3-2. Emil og Roms har spilt remis. Pål har vunnet mens Nils og Gunnar tapte. Espen kjemper for remisen i siste parti. Spillet er for resten av helga er til alles lettelse flyttet til OSS's utmerkede klubblokaler. Oppdatering: Espen tapte og dermed ble det 4-2 til Moss over Tromsø. Vår korrespondent i Oslo har lovet lovet knusende seier over SK 1911 i morra! (ap)

9/11-2007 Tromsø vant første runde 4,5-1,5
Tromsø tok to lagpoeng i første runde mot SOSS. Ellers er Tromsøspillerne svært skuffet (for å utrykke det mildt) over spilleforholdene i produksjonslokalene på et trykkeri. Rapporter om støy og kvalmeframbringende lukt av kjemikalier gir ikke de beste forholdene for tankesport. Formell protest er innlevert. (jsb)

Bilder fra matchen SOSS-Tromsø SK (Bildene er tatt Øystein Brekke. Takk takk!)

9/11-2007 Klart for Eliteseriespill
Denne helga starter Eliteserien i sjakk, og Tromsø skal ut mot SOSS, Moss og SK 1911. Tromsø stiller med to svenske forsterkinger på laget, nemlig Emil Hermansson og Nils Grandelius. Og på laget befinner selvsagt også TSKs sjakkspaltist Gunnar Berg Hanssen, som har viet denne ukens sjakkspalte til Eliteserieåpningen. (ap)

7/11-2007 Benjamin er Bymester i Hurtigsjakk
Det nytta ikke om Gunnar heller dukka opp i klubben, Benjamin Arvola bare fortsatte seiersrekka. Turneringa inngikk i høstserien. (jsb)

6/11-2007 Bymesterskapet i Hurtigsjakk
I kveld er det Bymesterskap i Hurtigsjakk på klubben. Benytt sjansen til å både støtte klubben med din tilstedeværelse og samtidig ha en anledning til å komme deg ut av godstolen. Vi sees! (jsb)

4/11-2007 Tromsøsjakken NVGP
Ja, nå er det ikke mer enn snaut to uker til Tromsøsjakken. og det er på tide å signalisere din ankomst til Tromsøsjakken (NVGP) 16-18. november. Vi må vel kunne mangedoble påmeldingen per i dag som er 3 stk. (jsb)

02/11-2007 Gunnar på plass med kommentarer fra Harstad
Gunnars sjakkspalte er på plass som alltid, og som vanlig er han aktuell når nordnorske begivenheter har funnet sted. I dag er det selvsagt Harstad Open som er i fokus, og vi overlater ordet til ham selv. (jsb)