Gunnar Berg Hanssen

Oversikt over spalter

24/2-2006

NNM for lag
I helga spilles årets NNM-finale for lag på Comfort Hotel i Tromsø. Vinneren av turneringen vil kvalifisere seg til spill i NM-finalen senere i år. Fra og med i høst så vil lagsjakken i Norge bli omorganisert, med en landsomfattende toppserie. Årets NM-finale vil derfor i tillegg til å kåre årets norgesmester for lag, fungere som kvalifisering til denne serien.

Historien med nordnorske lagmesterskap går mange år tilbake i tid. Fra 1926 og fram til 1940 var NNM i først og fremst ei lagturnering. Individuell nordnorsk mester ble da den som gjorde det best på førstebordet. Etter andre verdenskrig ble det gjort endringer i turneringsformen. Man gikk bort fra å arrangere rene lagturneringer, og begynte i stedet i arrangere NNM som individuell turnering, men hvor man opprettholdt kåringen av beste klubb ut fra hvor mange poeng som ble tatt i de enkelte klassene. Denne ordningen falt imidlertid gradvis bort etter hvert, og det ble etter hvert kun kåret individuelle vinnere i NNM.

Lagsjakken i Nord-Norge ble etter dette opprettholdt i form av bykamper mellom ulike klubber i landsdelen. I Narvik var det også lenge tradisjon med bykamper mot Kiruna, og også Harstad har hatt bykamper mot Kiruna. Fra og med 1980 fikk lagsjakken et oppsving i nord i og med nyordningen som ble gjennomført av Norges Sjakkforbund hvor det skulle spilles en NM-finale med seks lag, og hvor èn av plassene skulle være reservert et lag fra Nord-Norge. Den nordnorske lagfinalen har nå i 26 år blitt arrangert jevnlig, med varierende oppslutning fra landsdelens klubber.

Årets finale er den andre gjennom tidene med seks lag, og vitner om en fin trend med god aktivitet og interesse i sjakkmiljøet i Nord-Norge. Til start stiller Tromsø, Narvik med to lag, Bodø, Alta og Samisk. Dermed er alt duket for en spennende finale. Igjen er nok Tromsø og Narviks førstelag favoritter i turneringen, men ratingfavoritter går jo som kjent jevnlig på tap. Som vanlig vil det bli muligheter for å følge finalen live på nettet, så det er bare å la TV-sport være TV-sport, og sette seg ned ved datamaskinen og følge med.

Narvik førstebordspiller det siste året har vært Steinar Moen, etter at Paul Svedenborg har trappet ned med turneringsspill. I NM-finalen i 2004 på flotte Britannia Hotell i Trondheim, var Steinar med på å utgjøre Narviks lag i mesterskapet. Mot elitespiller Geir Sune Tallaksen spilte Steinar et flott parti med hvit i en typestilling i Caro-Kann: