TSK-spalta
Gunnar Berg Hanssen

Oversikt over spalter

27/10-2006

TSK-spaltas bakmenn

Tia har gått, og TSK-spalta har nå vært endel av Tromsø Sjakklubbs hjemmeside siden januar i år. Hver fredag har den blitt lagt ut med sjakkstoff av ulikt slag.  Det som gjorde at denne spalta ble sparka igang, var at Sven Wisløff-Nilssen satte igang med ei god spalte på Team Bjørnsens hjemmeside. Så for å ikke være noe dårligere fra TSKs side, så ble TSK-spalta introdusert. TSK-spalta har siden januar vært skrevet av meg. Men uten Audun Pedersen ville den kun eksistert som fil på min datamaskin. Auduns datakunnskaper, og arbeid med å legge den ut regelmessig, har gjort at den har vært tilgjengelig hver fredag. I sommer sto Audun bak live-overføring av partier i Midnight Sun Chess Challenge, og også tidligere har han vært en nøkkelperson med å videreformidle sjakkpartier live på nettet. Heldige er Tromsø Sjakklubb som har han i klubben, og mange er nok de som har kunnet glede seg over sjakkstoff på nettet fordi Audun har gjort det hele tilgjengelig.

At det ikke eksisterer flere sjakkspalter på nettet enn det det gjør, er egentlig litt rart. For med dagens teknologi og dataprogrammer, så kan selve arbeidet gjøres nokså effektivt og raskt. Men det er klart at alt slikt arbeid tar tid, og alt er jo frivillig og ulønnet arbeid. Samtidig så kan det jo diskuteres om sjakkstoff presentert som en god gammeldags sjakkspalte er den beste måten å presentere sjakkstoff på. Men uansett hva man kaller det, så er det antakelig god interesse for å lese om sjakk på nettet. Og da er det gjerne snakk om en interesse som går utover liveoverførte partier, resultatservice og ukommenterte partier. Sånn sett så er det grunn til å tro at sjakkstoff i form av kommenterte partier, artikler om sjakk med et lærebokpreg og små eller større turneringsreferat er noe for samtiden og framtiden. Og da ikke bare med fokus på profesjonell sjakk, og stormestersjakk generelt, men også sjakkstoff med et mer lokalt fokus. Så det er bare å sette igang! 

 

Hvordan lages så TSK-spalta? Ganske enkelt. Som hjelpemidler brukes Microsoft Word, ChessBase 9 og Fritz. Deretter lages den på datamaskinen iform av to filer, ei rein tekstfil og ei PGN-fil i ChessBase. Kommenteringen av partiene skjer gjerne med Fritz9, snart Fritz10, surrende i bakgrunnen. Dette for å kvalitetssikre de kommentarene som blir gitt. I tillegg kommer mine sjakkbøker godt til sin rett, som en plass å søke kildeinformasjon fra. Når så tekstdelen av spalta er skrevet, og ukas parti eller partier kommentert og lagra på ei PGN-fil på ChessBase, så sendes det hele på mail til Audun, og han gjør resten! Forresten, Jan Sigmund må også denne gangen nevnes. Ved siden av Audun så har også Jan Sigmund vært, og er, en viktig samarbeidspartner med å lage spalta. I ukas parti er det sjakkspilleren Audun som innehar hovedrollen. Det hele er en frisk batalje hvor Audun tar opp kampen mot Sergey Zhuravlevs Grünfeld: